måndag 15 februari 2010

Sjua

Inledde morgonen med ett möte med min handledare angående examensarbetet som jag kommer att göra på Finnveden i Alvesta. Det flöt på riktigt bra och jag känner att det finns en bra förståelse mellan oss vad vi vill uppnå och inte.

Efter det har det blivit tenta plugg inför statistiken som ska tentas av på lördag. En del är riktigt svårt, men faktum är att jag känner att jag ligger ganska långt fram med fem dagar kvar.

---

Sjundeplatsen säkrades igår efter en märkligt match, där det stundtals kändes som om matchen spelades i väldigt lågt tempo. Då
Finspång bara var 13 utespelare och dessutom hade som sin favoritsysselsättning att prata till sig 10minutare och ta utvisningar, så blev tempot därefter. Vi har ett väldigt bra Power Play i en annars mycket medioker förstaperiod, men sen fungerar inte det heller i de två resterande perioderna.

Det är svårt att vara ensamma om att driva tempo, det bli lätt att man går ner sig och faller in i motståndarnas låga tempo. Vi vinner trots allt med 6-2, vi säkrar sjundeplatsen och slipper därmed att spela ett tufft play off för att ta oss till kvalserien, bra så. Speciellt bra med tanke på skadorna i laget och att samtliga skador bör vara läkta till kvalseriens början.

Finspång spelarna gillade inte Anton, han retade upp dem väldigt duktigt och tydligen så filmade han när han fick en armbåge i nacken? Eller när han blev nedbrottat? Mycket märkligt, men domare visade ut Finspång spelarna helt korrekt.

Finspångs beteende igår ska jag inte skriva för mycket om, men hur vissa spelare och ledare betedde sig igår gränsar till det pinsamma.

Wittenberg gjorde förmodligen sin sista match för säsongen igår, då han åker till USA om knappa två veckor, ett avbräck inför kvalet, helt klart. Det betyder också att jag får en ny kollega. Som tur är har vi ganska många backar som kan gå in och spela och göra det riktigt bra.

Något bättre publiksiffra igår, men trots det för dåligt.

---

Vad vet jag inför kvalet? Inte mycket alls faktiskt. Denna säsongen har det varit 30 lag i de tre div2 serierna i region syd. Till nästa säsong ska detta antal ner till 24 (två serier då). Vi vet också att vi inte kan ställas mot
Jonstorp eller Kållereds då de lagen slutade på sjundeplats i sina respektive serier. 12 lag (fyra i varje serie) tvingas som bekant till play off och kval för att stanna kvar i div2. sex lag (femma-sexan) från de tre serierna är klara för spel i div2 till hösten och 12 lag ska spela play off mot div1. Det vi med säkerhet vet idag är att det kommer bli tre kvalgrupper med fyra lag i varje. Vinnarna och den bästa tvåan är garanterat klara för spel i div2 i höst.

Det ger sex+fyra+12=22 lag. Då fattas det två lag som antingen tas av de två andra tvåorna eller av lag från div1. Detta avgörs av vilka lag som går upp i allsvenskan och div1. Bra för oss kunde t ex vara om Tingsryd gick upp på bekostnad av Sundsvall. Det skulle ge en extra plats till div1, som låt oss sägas tas av Boro, då frigös en extra plats till div2 i höst.

Var det svårt att fatta? Eller vet någon att jag har fel om något? Skriv i kommentarerna så ska jag försöka utveckla =)

---

Om jag är nöjd med att sluta sjua? Både och, med tanke på starten på serien, så är det riktigt bra att bli sjua. Vi tog trots allt bara åtta poäng första halvan, för att sen ta 20 andra halvan. Vilket leder till att man inte behöver klura särskilt länge för att förstå varför vi slutar sjua och inte högre upp. Vi vann minst en gång mot alla lag förutom
Boro. Jag misstänkte inför säsongen att 36 poäng (en poäng i snitt) skulle räcka för att slippa kvala. Det var också exakt den siffran sexan i vår serie, Ulricehamn nådde. I Göterborgs serien tog sexan 38 poäng och i den södra tog Värnamo som sexa 39 poäng. Så den tesen stämde ganska bra i alla serierna.

Om man tittar på vår serie så ser jag inget konstigt i att
Nittorp och Boro hamnade på de två förstaplatserna, även om jag tycker det är märkligt att inte Boro vann serien. Det påståendet kan bero på att Boro passar oss riktigt illa. Den stora överraskningen för mig är att Nässjö nådde tredjeplatsen jag trodde nog mer att de skulle hamna sexa-åtta någonstans. Det visar nog mest på att man inte ska tro så mycket utan att knappt ha sett laget i fråga. Vimmerby som startade serien oväntat svagt , ryckte upp sig och nådde play off spela mot div1, något annat hade varit ganska dåligt med de nyförvärven de presenterade inför säsongen.

På förhand känns det som om
Boro har störst chans att nå div1 då de är lite bättre bakåt än vad Nittorp är, men mycket beror givetvis på lottningar och dylikt.

Även
Motala satsade hårt, men räckte inte till utan har spelat klart och det känns som årets missräkning i serien att de inte nådde play off. Ulricehamn kom uppifrån och hade när man läser om laget och deras egna matchprogram med mm stora förväntningar på sig själva. Märkligt att de slutar sexa, när man släppte in minst mål av alla lagen i serien. Linköping svar sämre en tidigare år i tvåan och Dalen rasade ihop efter jul. Finspång har under stora delar av säsongen haft svårt att få ihop folk och då är det inte jätteförvånande att man tillslut hamnar som jumbo i serien.

---

Om vi då ska titta på ev motstånd i ett kval så har man ganska bra koll
Linköping, Dalen och Finspång, men om vi får dem är inte alls klart även om de skulle överleva play off matcherna, skulle vi få dem så skulle det bli ett krig över sex matcher. Om man kollar på övriga lag så har Osby, plockat 30 poäng i söder serien och får anses som ett av de tuffaste lagen att få möta. Vi spelade två matcher mot dem under försäsongen, då vann vi varsin match, men träningsmatch och kvalmatch är väldigt stor skillnad. Partille tog 29 poäng i Göteborgsserien och slutade åtta där. Hur bra är lagen från trean? Kalmar som vann östra serien ganska överlägset och Sölvesborg som nästan slog ut oss i play off spelet förra säsongen och som vann söder trean har säkert en ganska bra chans på att nå en kvalserie.

Jag lovar att forska vidare i lagen när det är klart vilka som hamnar i vår grupp.

---

Extremt viktig seger över
Mora igår. 4-1 låter ganska komfortabelt, men en timeout vid ställningen 2-1 i sista perioden avgjorde matchen om man ska gå efter vad som finns att läsa om matchen.

Hur eller hur, starkt och viktigt inför matchen mot
AIK.

Nu ska jag laga mat.

/#8

5 kommentarer:

  1. Bra skrivet som en sammanfattning av seriespelet! Roligt med lite tankar om alla lagen i serien...

    SvaraRadera
  2. Bra blogg. Keep up the good work! Blir kul att läsa tankarna när Era kvalseriemotståndare blir klara i detta "virr-varr" som heter kvalspel. :-)

    Hur kommer förresten de nio vinnarna av Play Off 1 att lottas/paras ihop med lag 8-10 från de tre Division 2-serierna? Finns det någon klar "nyckel"?

    Lycka till i kvalet!

    SvaraRadera
  3. Ja det är redan bestämt, hur Play Off2 kommer att spelas, länken är denna. http://www.klubben.se/public_club/images/_users/document/%5B1911%5D32632.pdf

    Den finns även länkad från våran hemsida.

    Sen är jag dock lite osäker på hur rankningen blir mellan Södra/Östra trean (även Norra/Västra) Vilket lag som blir rankat som lag ett av t ex Kalmar och Sölvesborg vet jag inte? Svårt att räkna poäng då det inte varit samma antal lag i Södra och Östra serien.

    Sen är jag också osäker på varför Norra/Västra fått fem Play Off platser, medan Södra/Östra bara fått fyra?

    SvaraRadera
  4. Ja, det dokumentet från Region Syd har jag sett tidigare, men jag får det inte att gå ihop med den faktiska lottningen av Play Off 1 som blev Norra 1-Västra 5, Norra 2-Västra 4, Södra 1-Östra 4 o.s.v.

    I pdf-filen har jag inledningsvis tolkat det som att lag 1 från Östra (Kalmar) och Södra (Sölvesberg) skulle mötas i Play Off 1, och att vinnaren därefter skulle möta lag 10 i Södra C (Hässleholm) om en plats i kvalseriespelet. Det verkliga utfallet är ju dock att Kalmar (Östra 1) möter Lund (Södra 4), och Sölvesborg (Södra 1) möter Wettern (Östra 4) i Play Off 1. Vem av Kalmar och Sölvesborg skulle i så fall möta C10-laget?

    En annan tolkning är att man efter genomförda Play Off 1-matcher rangordnar de fyra vinnande lagen från Östra/Södra, antagligen genom poäng/match-metod, och därefter placerar in lagen mot respektive Division 2-motstånd...?

    Usch, jag hatar när detaljerna är otydliga och det är upplagt för tolkningar. Det blir väl att vänta och se...

    SvaraRadera
  5. Fast med åtta (snart nio) kval i ryggen så kan jag säga att det mer eller mindre varje år varit otydligt och upplagt för tolkningar.

    Det borde vara Kalmar som rankas som etta, då de vunnit lika många matcher som Sölvesborg spelat

    Det känns viktigt hur det blir, då det verkligen är direkt avgörande för vilka lag från trean som kan tänkas ha en chans att skicka något lag från tvåan.

    SvaraRadera